Saltar a continguts

Grup de Teatre BAT

Navegació

Menú principal

Història

Imatge de complement
Ampliar imatge
Al juny de 1953 es va fundar un grup de teatre mixt amb el nom de “BENÉFICA AGRUPACIÓN TEATRAL”, amb elements procedents dels elencs de nois i noies d’Acció Catòlica. Els assajos i representacions tenien lloc a la sala Teatre del Casal Parroquial.

La voluntat dels fundadors de “BENÉFICA AGRUPACIÓN TEATRAL”, a l´ensems de practicar l´art de Talia, era la de destinar part dels seus ingressos a beneficència.

L’any 1962, la Junta del Casal parroquial decideix convertir la sala teatre en un cinema i es suprimeix l`escenari, veient-nos obligats a buscar un altre lloc per a continuar les activitats teatrals.

El dia 2 de novembre de 1962 vam ser admesos com a secció de l’Ateneu de Tàrrega, on desenvolupem la nostra tasca .

El 7 de gener de 1999 vam ser exclosos com a secció, a conseqüència de les discrepàncies amb la junta actual de l’entitat.

L’any 1964 es creà el Grup infantil que aplega nens i nenes fins als 15 anys. Actualment consta de 92 membres. Durant l’any 1978, i a fi de dedicar una millor atenció als joves, es creà el grup juveni format per nois i noies de 15 a 25 anys, actualment consta de 62 membres.

El mateix any celebrem el nostre XXV aniversari amb conferències, exposicions, homenatges, recitals poètics, representacions teatrals extraordinàries i publicació d’unes memòries de la BAT. També s’editen uns fulls informatius per tenir al dia als nostres membres. A més, s’organitzen cursets de teatre i es crea una escola. Proliferen arreu de Catalunya els grups de diables, i el 1986 es crea el nostre grup que actualment compta amb uns 43 membres. La nostra Agrupació va ser nomenada per la Jove Cambra de Tàrrega, com a entitat cultural “URGELLENCS 1990".

L’any 2003 vam celebrar el nostre cinquanta aniversari realitzan moltes activitats.

Al novembre de 2003, amb motiu del nostre aniversari el Centre Cultural de Tàrrega ens fa entrega del guardó de “ Entitat de l’any”. L’any 2007 es forma el grup de percusió, batBATuka.

Hem organitzat dinou concursos de grups amateur de teatre “Ciutat de Tàrrega”, l’únic que se celebra a la província de Lleida. El guanyador d’aquest concurs participa a la FIRA DEL TEATRE AL CARRER DE TÀRREGA.

Actualment el nostre grup està format per 281 persones, repartides en seccions; grup d’adults 76 , infantils 83, juvenils 81, diables i batbatuka 83, honorífics i col•laboradors 41.
DÈCADA DELS 50
Són els anys de més activitat, assolint la xifra de 311 representacions. Es treballen els diferents gèneres de teatre, naturalment només aquells que la censura permet. Els principals són Els Pastorets, Sarsueles i Auto- Sacramentals, que es representen a les places públiques dels pobles de la província. Algunes obres de teatre que es van representar en aquella època son; “ D’AQUESTA AIGUA NO BEURÈ”, “ LA PUNTARE DE LA COSTA”, “EN MI CASA MANDO YO”, “MADRE ALEGRIA”, “ LA DEL MANOJO DE ROSAS”, “MOLINOS DE VIENTO”, “CANÇO D’AMOR I DE GUERRA”, “ UNA HISTÒRIA QUALSEVOL”, “ LA DIDA”, “ EL GRAN TEATRO DEL MUNDO” etc...,

Imatge de complement
Imatge de complement
DÈCADA DELS 60
Durant aquests anys es van fer 201 representacions. I es van estrenar unes 70 obres de teatre.

La millora en els mitjans de transport ens va permetre actuar a les províncies de Barcelona i Tarragona.

Amb motiu del I CONGRÉS DE TEATRE AMATEUR celebrat a Solsona organitzat per F.E.S.T.A. hi vam representar l’Auto Sacramental “EL GRAN TEATRO DEL MUNDO”.

Vam prendre part en el “I Concurs de Teatre Amateur premi Teatre ROMEA”, representant en aquest teatre “L’AMBIENT MÀGIC ”.

DÈCADA DELS 70
Per falta de director musical deixem de representar sarsueles. Les substituïm amb Escala en Hi-Fi i espectacles musicals de gran acceptació per part del públic. Continuem fent teatre amb obres com; “DON JUAN TENORIO”, “ LOS ÁRBOLES MUEREN DE PIE”, “LUZ DE GAS”, “HOMES I NO”, “MOLINOS DE VIENTO”, “ELCOMPRADOR DE HORAS”, “TERRA BAIXA”, “ JUEGO DE NIÑOS”, etc...

Imatge de complement
Imatge de complement
Ampliar imatge
DÈCADA DELS 80
Augmenta la qualitat de les nostres representacions. Tal vegada es podria dir que arribem a un dels més alts nivells de la nostra història. Ho demostra la quantitat de trofeus que ens han estat atorgats en els diferents concursos d’arreu de Catalunya que hem participat, amb obres com “ MORTS SENSE SEPULTURA”, de Manuel de Pedrolo i “BERENÀVEU A LES FOSQUES”, de Josep Mª Benet i Jornet.

El 24 de juny del 1986 es forma el grup de DIABLES.

El 18 de març 1988, per qüestions legals, l’agrupació passa a dir-se “GRUP DE TEATRE BAT”.

A partir de l’any 1988 som els encarregat d’organitzar la tradicional “ CAVALCADA DE REIS” a la nostra ciutat.

Durant aquesta dècada es van estrenar una trentena d’obres de teatre i es varen fer un total de 203 actuacions.

Imatge de complement
Ampliar imatge
DÈCADA DELS 90
El nostre grup de DIABLES DE LA B.A.T.
participa en nombrosos correfocs i espectacles de carrer com la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, en què vam cloure la novena edició. Vam participar en la cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona, i en diferents representacions a la ciutat francesa de Blaye. Vam ser els escollits per fer l’espectacle a Tàrrega amb motiu de l’encesa dels llums de Nadal en la campanya que va endegar el Departament de Comerç i Indústria de la Generalitat a tot Catalunya l’any 1992.

El nostre grup de teatre segueix endavant amb diferents representacions però es veu obligat a fer més comèdies i vodevils, ja que és l’única manera de fer actuacions en pobles on és Festa Major. Fer aquestes sortides ens motiva molt, ja que és l’únic ingrés que tenim per a poder fer obres de més qualitat teatral i més pressupost. Darrerament hem representat, “LES CRIADES” de Gean Genet, amb nombrosos primers premis d’actrius, direcció i grup. “LA PUNTAIRE DE LA COSTA”, de Tomàs Ribas, “CATALANS A LA ROMANA”, “CULPABLES”, de Jaume Salom, i el musical “I JO QUÈ?” d’Agustí Soler i Mas. “AI, LA MARE QUINA NIT!”, “EL MEU VEÍ ÉS UN BARRUT”, de Francesc Lorenzo i Gàcia, “AQUÍ HI HA MULLADER”. “PI, NOGUERA I CASTANYER” d’Àngel Millà i Castanyer “A L’ARMARI I AL LLIT AL PRIMER CRIT” de Lluís Coquard etc... “

EL CARRERÓ DE LA POR” en la 14 i 15 edició de fira de teatre de Tàrrega.

Imatge de complement
A PARTIR DEL 2000
“ MONTSERRAT, MARTA I MARIA” de Josefina Altés i Campà. Guanyadora del memorial Antoni Santos Antolí 1992, “ UN NEN PER ALS PARKER” original d’A. Hart i M. Braddell, “ DON JUAN TENORIO” de José Zorrilla, en commemoració del nostre proper 50 aniversari. Altres obres representades són “ LA VIUDETA ES VOL CASAR” i “ EL GRAN EGOÍSTA” El grup infantil, representa el conte “ LA POR DE DIMONI” i el juvenil “ LA FERIDA LLUMINOSA” de Josep Mª de Sagarra. Un grup d’actors membres de la B.A.T. que mai havia fet teatre es va estrenar amb “DOL D’ “ALIVIO” de Santiago Rusiñol. Segueixen les nostres activitats del grup juvenil, l’infantil i l’aula oberta de teatre.

Imatge de complement
ANY 2002 i 2003
Varem estrenar “BERENÀVEU A LES FOSQUES” de Josep Mª Benet i Jornet, i l’obra còmica “FALDILLES I PANTALONS AMUNT I AVALL”, a banda de “ EL TÍMID DE DOS QUARTS DE DEU” a càrrec del grup juvenil.

També vam representar “ELS PASTORETS”, i com que ja estàvem a les portes del nostre cinquanta aniversari, varem fer una representació nostàlgica amb actrius i actors veterans. També organitzem la “ CAVALCADA DE REIS” i diferents activitats a la nostra ciutat de Tàrrega.

El desembre de 2002 vam ser seleccionats actors i actrius de B.A.T. per l’enregistrament d’un vídeo professional per l’exposició que es va fer l’any 2003 al Monestir de Sant Cugat, en motiu de la celebració del seu mil•leni. El mes de gener de 2003 vam participar en un altre vídeo en celebració del 150è aniversari de la concessió d’aigua al canal d’Urgell, pel museu de l’aigua a Mollerussa a càrrec de la productora LUNATOS.

Imatge de complement
Imatge de complement
Ampliar imatge
Imatge de complement
Ampliar imatge
50 ANYS 1953-2003
L’any 2003 van començar els actes de celebració del nostre cinquanta aniversari amb diferents activitats.

El dia 8 de març de 2003 es van fer l’acte d’obertura oficial del “Cinquantenari”, amb la presència del Molt Honorable Senyor Jordi Pujol, President de la Generalitat de Catalunya, del Conseller de Cultura Jordi Vilajoana i diferents personalitats del món de la política i la cultura catalana.

Durant aquest any del “cinquantenari”, el mes de maig es va estrenar l’obra “ CRIM I SILENCI”.De Josep Coma, Tàpias.

El 28 de juny es produeix l’estrena de l’obra “ D’AQUESTA AIGUA NO EN BEURE”, de Josep Mª Folch i Torres. Aquesta va ser la primera obra de teatre que va representar el nostre grup fa 50 anys i per aquest motiu es va tornar a representar amb els membres joves del grup. La celebració també va comptar amb la interpretació d’un conte a càrrec del grup infantil “ ELS BRUTS DE VALLNETA”. El grup juvenil va fer un espectacle molt marxós anomenat “Y @ ESTESA” , que contenia actuacions d’escala en Hi-Fi de les cançons i grups més actuals del moment. El 17 de maig a Tàrrega el grup de diables va preparar un gran espectacle de gran format piromusical i teatral. Al mes de maig actors i actrius de B.A.T. van fer d’extres, figurants i actors en la gravació de la pel•lícula del director català Carles Torres “ JOVES”

. L’edició del llibre del “cinquantenari” es va presentar el 22 d’abril del 2003 al Teatre Ateneu a càrrec de Josep Mª Benet i Jornet. Es tracta de la 17è publicació de la col•lecció “NATAN” que publica la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega. El 29 de juny vàrem fer el sopar de celebració, atorgant les insígnies d’or a Ramon Puig i Josep Solà per la tasca realitzada durant aquest anys al grup. El 22 de desembre es va fer una exposició al Museu de Tàrrega amb cartells, fotografies, vestuari i vídeos, tot relacionat amb els cinquanta anys del nostre grup. Aquest va ser l’acte final per cloure aquest any del “cinquantenari”.

Imatge de complement
Imatge de complement
Ampliar imatge
ANY 2004
El dia 29 de febrer estrena de l’obra “ ELS BRUTS DE VALLNETA” a càrrec del grup infantil.

Amb aquesta obra han obtingut diferents premis en concursos infantils. “ AMNÈSIA AMB REGALÈSSIA” de Nick Hassy i “ EN NARCÍS S’HA TORNAT BOIG” d’Assumpta Gonzàlez, són obres de teatre que s’han estrenat aquest any. A més, “ EL CARRERÓ DE LA POR”, una mena de passatge del terror, es va representar a la Fira del Teatre de Tàrrega. Aquest any es va realitzar un gran espectacle de pirotècnia a la ciutat de Blaye (França). És també el moment en què ens traslladem al nou local social, on podem tenir tot el nostre material i espai pels assajos.

Imatge de complement
Ampliar imatge
ANY 2005
Durant aquest any, s’estrenen les obres, “ LISÍSTRATA” d’Aristófanes, a càrrec del grup juvenil. El 14 de maig a Tàrrega es representa “ SOTA ELS FANALS DE PARÍS”,de Francesc Lorenzo i Gàcia i el 25 de desembre “L’HOSTAL DE LA GLÒRIA”.de Josep Mª de Sagarra.

El grup infantil representa “JUGUEM TOT FENT TEATRE”.

El 16 d’octubre de 2005 inaugurem el nostre local social
Imatge de complement
Ampliar imatge
ANY 2006
El mes de juny estrenem l’obra “LA MORT I LA DONZELLA” d’Ariel Dorfman i el mes de desembre és el torn d’ “UN INTRÚS A LA FAMÍLIA”de Lluis Coquard. Per les festes de Nadal ELS PASTORETS.

Participem en la Mostra Nacional organitzada per la Federació de Teatre Amateur de Catalunya a Pineda de Mar, amb l’espectacle priromusical teatral “QUI TÉ EL PODER DEL FOC?”, a càrrec del grup de diables.

També formem el grup de percussió “ batBATuka”. Són joves que provenen del grup de tambors dels diables de BAT, i comencen a fer nous ritmes de Batuka. La “Cavalcada de Reis” del 2007 és el punt de sortida d’aquest grup format per 20 joves. Estan preparats per fer cercaviles pels carrers, Festes Majors i qualsevol esdeveniment on el ritme hi sigui present.

Imatge de complement
Ampliar imatge
ANY 2007
Els infantils del grup estrenen l’obra “MOLTES FELICITATS REINA”, l’autor de la qual és el Mag Lari, així com l’obra “RITUALS”, un recull d’esquetxos divertits. És l’obra de teatre que estrenarà el grup de joves que comencen.

S’inicia la 19ena edició del “CONCURS DE GRUPS DE TEATRE AMATEURS ( CIUTAT DE TÀRREGA